Ny Planlov
- Den 1. januar 2024 trådte en ny Planlov i kraft i Grønland. I Lovbekendtgørelse nr. 4 af 25. januar 2024 blev det bekendtgjort, at Inatsisartutlov nr. 17 af 17. november 2010 om planlægning og arealanvendelse er ændret med de ændringer, der følger af Inatsisartutlov nr. 34 af 9. december2015 og Inatsisartutlov nr. 66 og af 20. november 2023.
- Indtil 2010 var der en opdeling af den kommunale fysiske planlægning i en overordnet kommuneplanlægning med særskilte planer for mindre bosteder og en detaljeret områdeplanlægning med lokalplaner inden for bostedzoner (tidligere blev disse kaldt byzoner og bygdezoner) samt frilandsplaner for arealer i det åbne land. I den nye Planlov er begreberne By og Bygd konsekvent erstattet af begrebet Bosteder uanset hvor stort Bostedet er. Med en ny Planlov i 2010 blev de tidligere forskellige planniveauer samlet og erstattet af ét planniveau, hvor kommuneplanen samler både overordnede og detaljerede bestemmelser, bestemmelser for det åbne land og bestemmelser for arealtildeling. Dvs., at ved ændringer af både Overordnede Bestemmelser og Detaljerede Bestemmelser skete dette direkte i en løbende revision af kommuneplanen i kommuneplantillæg. Tidligere blev ændringer af de Detaljerede Bestemmelser udført i selvstændige Lokalplaner.
- Med den nye Planlov, som trådte i kraft den 1. januar 2024, blev opdeling af plansystemet igen opdelt i 2 planniveauer. Der indgår nu dels Overordnede Rammebestemmelser og Detaljerede Lokalplanbestemmelser. Det betyder, at der igen kan udarbejdes selvstændige Lokalplaner, når der er behov for det. Disse Lokalplaner skal have Detaljerede Lokalplanbestemmelser, som ikke må fravige fra de Overordnede Rammebestemmelser.
- Af den nye Planlov defineres hvilke forhold, som der altid skal laves Overordnede Rammebestemmelser om for Kommuneplanens Delområder. Disse bestemmelser blev tidligere kaldt Overordnede Bestemmelser. Alle bosteder og det åbne land er inddelt i Delområder.
- Hvis der opstår ønsker til byggeri og anlæg og andre aktiviteter, som ikke er i overensstemmelser med de Overordnede Rammebestemmelser for involverede Delområde, skal de Overordnede Rammebestemmelser revideres. Dette sker i et kommuneplantillæg. Når de nye Overordnede Rammebestemmelser er vedtaget, indgår de som en del af den samlede Kommuneplan.
- Af den nye Planlov beskrives hvilke bestemmelser, Kommunalbestyrelsen kan vælge at definere som Detaljerede Lokalplanbestemmelser. I tidligere Planlove blev tilsvarende bestemmelser benævnt Detaljerede Bestemmelser. Der skal foreligge vedtagne Lokalplaner i de bosteder, hvor ønskes udstedt arealtildelinger til aktiviteter med nagelfaste værdier.
Dispensationer
- Der kan ikke dispenseres fra de Overordnede Rammebestemmelser. I tidligere Planlove blev tilsvarende bestemmelser benævnt Overordnede Bestemmelser, og disse kunne der heller ikke dispenseres fra. Hvis der er behov for at ændre på de Overordnede Rammebestemmelser udløser det en planpligt til at gennemføre en proces som er beskrevet i den nye Planlov
- Dispensationer fra Detaljerede Lokalplanbestemmelser, som har betydning for naboerne eller andreparter, kan først meddeles, når der er forløbet mindst 2 uger efter, at kommunalbestyrelsen har hørt naboerne eller andre der skønnes at have en væsentlig og individuel interesse i sagens udfald. Høringen skal indeholde oplysninger om, hvortil der søges dispensation, og om at eventuelle bemærkninger skal fremsendes indenfor en frist på mindst 2 uger.
- 32-forbud
Kommunalbestyrelsen har mulighed for at nedlægge forbud mod etablering af forhold, der kan forhindres ved at fastsætte bestemmelser for et delområde. Dette forbud kan gælde i op til et år og kan kun nedlægges én gang. Det er vigtigt, at forbuddet bliver offentliggjort, så alle er opmærksomme på det. Naalakkersuisut kan, efter at have forhandlet med kommunalbestyrelsen, fastsætte tidsfrister for, hvornår kommuneplanlægningen skal gennemføres.
Kommuneplaners midlertidige og endelige retsvirkninger
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for at gennemføre kommuneplanen, herunder tildeling af arealer. Kommuneplanens bestemmelser er juridisk bindende for ejere af ejendomme og brugere af arealer.
Når en kommuneplan eller et tillæg til kommuneplanen er endeligt vedtaget og offentliggjort, må der ikke etableres forhold, der strider mod planens bestemmelser eller vilkårene for arealtildeling, medmindre der er givet dispensation.
Når et forslag til en kommuneplan eller et tillæg er offentliggjort, må de berørte arealer, bygninger og anlæg ikke bebygges eller udnyttes på en måde, der kan påvirke den endelige plan. Hvis der ikke er indkommet rettidige indsigelser efter fristen for bemærkninger og ændringsforslag, kan kommunalbestyrelsen tillade, at arealerne bebygges eller udnyttes i overensstemmelse med planen. Disse bestemmelser gælder indtil planen eller tillægget er endeligt offentliggjort, dog højst i et år fra forslagets fremlæggelse(§32-forbud).
Kommunalbestyrelsen kan nedlægge forbud mod etablering af forhold, der kan forhindres ved at fastsætte bestemmelser for et delområde. Dette forbud kan gælde i op til et år og kun én gang, og det skal offentliggøres.
Naalakkersuisut kan, efter forhandling med kommunalbestyrelsen, fastsætte tidsfrister for gennemførelsen af kommuneplanlægningen.